неділю, грудня 25, 2022

19 День

 

Вода та сито

Санта напекла печива й починає прибирати. Вона бере два друшляки (сита), щоб вимити їх. Спочатку вона тримає сита під струменем води, яка просто біжить через отвори. Так звичайно, як завжди! Але потім у Санти з’являється ідея. Вона бере дрібне сито з пласким дном і отворами близько 0,5–1 мм. Потім наповнює склянку водою, ставить на неї зверху сито, для захисту кладе на сито тарілку, перевертає усе. Далі обережно забирає тарілку з-під сита і спостерігає. А тепер Санта повторює експеримент із ситом з більшими отворами, але теж із пласким дном, що є дуже важливим. Отвори можуть бути приблизно 3 мм, наприклад як у ситі для зціджування салату чи макаронних виробів.

Як поводить себе вода у першиму та другому випадках?

ПОРАДА: Сита або друшляк має бути з пласким дном

ПОРАДА: Найкраще проводити цей експеримент на кухні або у ванній кімнаті.

ПОРАДА: склянка має бути такого розміру, щоб ваша долоня повністю перекривала, коли ви перевертаєте її та сито.

А) Сито з маленькими отворами утримує воду, а сито з великими отворами — ні.

B) Сито з великими отворами утримує воду, а сито з маленькими отворами — ні.

C) Обидва друшляки можуть утримувати воду.

D) Обидва друшляки не можуть утримувати воду.




Пригадуєте приказку «решетом носити воду», яка означає зовсім безнадійну (через повну нездійсненність) справу. Але виявля ється, що за певних умов це не так вже й без надійно. Візьміть виготовлене з дрібних дроти нок решето з отворами, через які вільно прохо дить голка. Якщо налити в нього води, то, зви чайно, вона виллється. Розплавимо парафін і опу стимо в нього сітку решета. Потім витягнемо сіт ку з парафіну і, щоб рідкий парафін не заліпив повністю отворів, струснемо решето. Сітка реше та й тепер матиме отвори, через які проходить голка, але поверхня дротин сітки покрита тепер тонкою плівкою парафіну. Вода парафін не змо чує, а тому, коли обережно налити в решето во ди (для цього на сітку решета кладемо смужку паперу і ллємо на неї воду, а потім папір можна витягти), вода не виллється поверхневий шар води, як гумова плівка, підтримуватиме воду, лише трохи прогинаючись біля отворів. Безперечно, багато води в решето налити не мож на, досить його стряхнути, як вода виллється че рез отвори. Така ж плівка води затягує дрібні сінькі отвори у водонепроникній тканині.
Як бачите, коли б герої російських казок знали фізику, їх не злякала б вимога Баби-Яги наносити решетом бочку води. Коли б вони знали про яви ще змочування і незмочування водою деяких ре човин, їм не доводилося б просити допомоги в чарівних сил для розв'язання цього завдання.





Немає коментарів:

Дописати коментар